Van klein maken naar groots zijn.

In mijn vorige artikel schreef ik over het stemmetje. Het stemmetje in je hoofd dat je ongevraagd van zulke messcherpe kritiek voorziet, dat het moeilijk is om iets buiten je comfortzone te ondernemen. Waarom is dat stemmetje vaak zo negatief en neerbuigend? En hoe komt het dat sommige mensen daar helemaal geen last van lijken te hebben?

In dit artikel vertel ik je meer over mijn visie op wat er zich in je hoofd afspeelt, want:

  • ik wil dat jij die oncharmante schreeuwlelijk in je hoofd de baas bent en blijft,

  • zodat jij de regie hebt en je de juiste dingen gaat horen,

  • zodat je verschuift van je klein maken naar je groots voelen,

  • en groots zult zijn!

 

De A-locatie van je kritische-ik.

Je kritische-ik, zoals ik dat noem, heeft ontzettend veel invloed op je gedrag. Het geluid van je kritische-ik komt van binnenuit. Het bewerkt direct je gedachten en je wereldbeeld, nog voordat je iets naar buiten hebt gebracht. Je kritische-ik zit op een heuse A-locatie en als dat geluid niet helpend is, ben je er mooi klaar mee!

 

Afsluiten? Geen slim plan!

Misschien heb je het wel eens geprobeerd. Je afsluiten voor je kritische-ik. Dat werkt niet, of voor maar even. En het is ook niet slim, het kan zelfs gevaarlijk zijn om dat te doen. Want het is niet allemaal onzin, wat je van binnenuit hoort!

 

Is je kritische-ik een vervelend ‘ding’?

Ja, als je naar de neerbuigende opmerkingen kijkt en ze letterlijk neemt. Ze houden je klein en dat kan je als een negatief effect zien. Maar je moet weten dat de ‘negatieveling’ slechts één van de drie stemsoorten is. Je kritische-ik komt in drie vormen. Ze hebben alle drie een ander geluid en hebben een heel ander effect op je mindset en je gedrag. En daarmee hebben ze een heel ander effect op wat je bereikt! Hier ligt ook het antwoord op de vraag waarom de een er meer last van heeft dan de ander. Het is maar net wat je (bewust of onbewust) voorang geeft. Ik kom hier later op terug.

 

Het geheim is…

Het helpt om te kijken naar de reden waarom je van binnen zo (ver)oordelend op jezelf reageert. Want dan leer je jouw kritische-ik snappen en kan je de verlammende werking omdraaien naar een motiverende en op ontwikkeling gerichte innerlijke kracht. Het grootste geheim om je kritische-ik als positief te ervaren is om 100% te geloven in de interne drive van je kritische-ik. Ongeacht welk geluid zich het meest laat horen!

 

De positieve interne drive.

Het is heel belangrijk te weten dat je kritische-ik goede bedoelingen heeft. De interne drive is supersterk en gericht op liefde voor jou. De intentie van de drie stemsoorten komen altijd, echt altijd vanuit liefde. Kortom, vanuit liefde voor jezelf.

 

Zorg dat jij de regie hebt.

Ik zei al eerder dat je moet zorgen dat JIJ de regie hebt over je kritische-ik. Want anders pakt die kleinerende stem de regie wel. Je krijgt de regie door de specifieke geluiden van de drie stemsoorten te leren begrijpen en ze te kunnen plaatsen. Dus niet: wat hoor ik letterlijk, maar: wie hoor ik en wat betekent dat.

 

Meer over de drie stemsoorten.

Wil je graag vrienden worden met je kritische-ik, dan zal je de drie stemsoorten moeten leren kennen. Ik vertelde al dat ze een gedeelde overkoepelende drive hebben: liefde voor jou. Maar je zou kunnen zeggen dat ze dat ieder vanuit een eigen wereldbeeld doen. Dat maakt dat ze een ander geluid hebben, met een ander effect op je mindset en je gedrag. Als jij de regie hebt, kan je de waarde van de geluiden beter inschatten en zelf bepalen waar jij het liefst op wilt intunen. Stel je eens voor: wat zou dat voor je betekenen?

 

Vraag aan jou:

In een volgend stuk vertel ik meer over de stemsoorten en hoe je er je voordeel mee kunt doen. Ondertussen hoor ik graag wat het voor jou zou betekenen als je wijzer zou zijn in het luisteren naar je kritische-ik. Reageer onder dit blog of via Social Media.