Heb jij ook zo’n stemmetje?

  • Het stemmetje van binnen, dat oordeelt over wat je doet, of juist niet doet.
  • Het stemmetje dat in een milliseconde zó vernietigend kritisch kan zijn, dat je liever niet met anderen deelt wat er zich in je hoofd afspeelt.
  • Het stemmetje dat je onomwonden van commentaar voorziet op het moment dat jij je zichtbaar maakt, iets buiten je comfortzone doet, iets een keer op een andere manier aanpakt (of als je er nog maar over dènkt om voorgaande dingen te gaan doen).
  • Het stemmetje dat ontzettend veel invloed heeft op jouw gedrag.

Dat stemmetje noem ik je ‘kritische-ik’.

Je ‘kritische-ik’ kan heel veel invloed hebben op je doen en laten. Ik schrijf erover, omdat dit ik thema de laatste weken op verschillende manieren voorbij zag komen. ‘t Is kennelijk tijd om het aandacht te geven! Het is tijd om je niet meer te laten (mis)leiden door het stemmetje, maar er nuttig gebruik van te maken!

De invloed van de ‘kritische-ik’.

Een goed voorbeeld zie je in een reactie van een van mijn online klanten. Bij het maken van de eerste opdrachten moeten ze hun kritische-ik buitenspel zetten. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want in de besloten groep schreef iemand dit:

      “Ik ben een aantal keer opnieuw begonnen, omdat het toch niet helemaal ‘juist’ was.
       Zal dan die negatieve ik wel zijn die opkwam”.

De impact van de ‘kritische-ik’ op het vrijuit denken over iets nieuws kan enorm beperkend werken. Dan kan je gemakkelijk invullen welk lamleggend effect het heeft op daadwerkelijk iets nieuws aangaan!

Negatieve-ik?

Viel het jou ook op? In de reactie werd het de ‘negatieve-ik’ genoemd. Terwijl ik bewust spreek van een ‘kritische-ik’! Het wordt als negatief ervaren, dat klopt. Het stemmetje komt vaak niet erg positief over, lees deze (bekende?) commentaren maar eens:
      – dit is niet goed genoeg,
      – het is niet ‘juist’,
      – je bakt er niks van,
      – wie denk je dat je bent,
      – straks val je door de mand,
      – het lukt je toch niet,
      – ….. etc.

Als je zo denkt. Als je dat gelooft.

Dan is het logisch dat je niet gemakkelijk iets nieuws, uitdagends, zichtbaars, of aparts doet.
Dan is het logisch dat het je creatieve proces lam legt. Dan is het logisch dat je jezelf KLEIN houdt!

Dus…. botweg negeren?

“Luister niet naar het stemmetje in je hoofd”. Dat lijkt een goed advies.
Maar is het dat wel? Want het komt uit jezelf. Dan zou je denken dat het er niet voor niets zit.
Het botweg negeren van het stemmetje in je hoofd is niet de beste oplossing. Er zijn betere manieren om er mee om te gaan!

Hoe zit het met jou en het stemmetje?

Dat is mijn vraag aan jou. Wat hoor je, wanneer hoor je het, welk effect heeft het op jou?
Ik hoor heel graag jouw stem. Als reactie op dit blog, op social media, in een mail. Dan kan ik er in de volgende items nòg beter op inspelen!

 Volgende keer meer over het stemmetje in je hoofd.
Zodat je GROOT durft te zijn
en zult doen waarvoor je ‘bestemd’ bent 🙂