Echt niks doen? Daar ben ik geen held in.

De hersteltijd van mijn oog-operaties werd een tijd van bezinning en reflectie. Tijd om mijn worstelingen onder ogen te zien (knipoog) en een blik te werpen (nog een knipoog) op de toekomst.

Het resultaat: erkenning dat intelligent zijn niet zaligmakend is en dat ik al jaren doe wat ik ooit wil gaan doen…

Ik worstelde. Met jou!

Met al mijn klanten, lezers, volgers. Zo divers als jullie zijn, zo gelijkend zijn de struikelblokken. Wel iets willen en het toch niet optimaal voor elkaar krijgen. Een ingewikkelde relatie met je comfortzone: er uit willen, maar steeds terugpiepen. Visionair zijn, maar vaardigheden missen om het naar wens te volbrengen. Ondertussen zijn jullie zo uiteenlopend: werknemers, ondernemers, werkzoekend, van hoogopgeleid tot autodidact of niets af gemaakt. Mijn worsteling: hoe noem ik jullie? Wat is de grote overeenkomst van mijn leukste klanten? De grap is: al die tijd zat ik er met mijn neus bovenop. Thuis.

Het leven thuis is intens. Een achtbaan is er niets bij.

Na jaren ‘gedoe’ hebben we vast kunnen stellen dat onze oudste zoon hoogbegaafd is met een bizarre IQ-score van 145+. Dat is heftig en het heeft grote invloed op ons leven. Want het gaat niet alleen om dat cijfer, maar om het hele ‘zijn’. Honger naar kennis, beweging en autonomie en tegelijk moeite met inzet en dingen voor elkaar krijgen. De uitdaging om hem de voorwaarden te bieden die hij nodig heeft vervullen we met liefde. En eerlijk gezegd kost het ook bakken met energie. We zijn op de goede weg, samen met school.
De jongste springt minder in het oog. Perfectionistisch, zelfbewust en omgevingsbewust. Zij vindt het heel moeilijk om te laten zien wat ze kan. Haar denken heeft enorme diepgang, met intense gevoelens als gevolg. Van ons vraagt dat inleving, ondersteuning en motivering. Met haar hebben we de juiste insteek nog niet gevonden, het is een pittig proces.
Het afgelopen jaar werd de lijn tussen wat mijn kinderen te leren hebben en de zaken waar mijn klanten tegenaan lopen steeds helderder. Er viel van alles op z’n plek en toch… probeerde ik thuis en werk uit elkaar te houden.

Hoogbegaafdheid en hoge intelligentie.

Ik heb me in de afgelopen jaren veel kennis eigen gemaakt op het gebied van hoogbegaafdheid en intelligentie. Ik volg de autoriteiten op dit gebied en ik verslind literatuur. Het geeft handvatten voor ons leven thuis met de kinderen. Het geeft met terugwerkende kracht inzicht en herkenning t.a.v. mijn eigen ontwikkeling, levenservaring en gemaakte keuzes. Het geeft inspiratie voor mijn werk. Ik merkte dat mijn werkwijze naadloos aansluit op de problematiek waar hoog-intelligente of hoogbegaafde mensen tegenaan lopen. Het leek me tof om ‘er ooit iets mee te gaan doen’. Tot ik door de verplichte relaxtijd met mijn nieuwe ogen, de zaak in een ander daglicht zag… Ik doe het al!

Ik doe het al!

Dat is het! Mijn leukste klanten worstelen met problemen waar hoogbegaafde en hoog intelligente mensen mee worstelen. Ik ga er dus niet ooit wat mee doen, ik doe het al! En dat wist ik eigenlijk ook wel. Iets weerhield me om het beestje bij de naam te noemen. Hoge intelligentie en zeker hoogbegaafdheid iets is waar je in ons ‘doe-maar-normaal-land’ niet mee te koop loopt, vooral niet met de moeilijke kant ervan. Hoe suf van mij! Want het is zó nodig dat het hardnekkige beeld van altijd succesvolle intelligente mensen recht wordt gezet. De keerzijde van intelligentie en hoogbegaafdheid moet uit de taboesfeer.

Leuker leven.

Ga maar eens vragen hoeveel mensen een leuker leven willen hebben dan nu. Dat zijn er nogal wat. Als je wilt is er prima iets aan te doen, bijvoorbeeld met coaching. Mensen met een hoog IQ ervaren vaak andere struikelblokken in het waarmaken van hun dromen. Regelmatig weten ze dit niet, of voelen ze zichzelf niet eens zo slim, omdat dat wat ze graag willen, niet lukt. Van jongs af aan zijn er patronen ingeslopen die in het volwassen leven hardnekkig stand houden. De intense belevingswereld en hoger bewustzijn van hoogbegaafde mensen kunnen zorgen voor worstelingen met zelfbeeld, perfectionisme, onderpresteren en levensvervulling, die het maken van keuzes, in actie komen en doorzetten aardig ingewikkeld maken. Gelukkig is er groeiende aandacht voor de ontwikkeling van hoogbegaafde kinderen. Ik draag graag mijn steentje bij voor de volwassenen die dit niet hebben mogen ervaren.

Welke rol speelt intelligent-zijn bij jou?

Misschien heb je geen idee hoe het bij jou zit. En, wat ik al zei, een cijfertje is niet waar het om draait. Het gaat erom hoe je je hebt ontwikkeld, welke vaardigheden je hebt aangeleerd, of je om kunt gaan met uitdagingen, etc. In het geval van hoogbegaafdheid komen er nog meer specifieke kenmerken bij die maken wie jij bent en hoe je jouw plek in de wereld inneemt. Welke rol speelt intelligent-zijn bij jou? Heb je daar al eens bij stil gestaan? Ik wil er nog meer over delen, dat kan allemaal niet in een keer. Vind je het interessant, blijf me dan volgen, er is nog zoveel meer 🙂

Online cursus ‘De keerzijde van intelligentie’

Met de gave online cursus over de keerzijde van intelligentie ontdek je of jouw (hoog-) intelligentie of hoogbegaafdheid je geluk in de weg staat. En hoe je dat kunt omdraaien natuurlijk!  Je kunt je hier gratis inschrijven voor de online cursus ‘de keerzijde van intelligentie’.

online cursus de keerzijde van intelligentie