Wat betekent december voor jou?
Een maand zoals alle andere, of toch niet helemaal?

Los van alle feestdagen en aanverwante activiteiten (zeker met schoolgaande kinderen), is december voor mij een maand waarin ik reflecteer en vooruit kijk. En wat dat oplevert, kan ieder jaar weer anders zijn. Want niet ieder jaar verloopt even gemakkelijk en sommige jaren hebben zelfs heel verdrietige momenten of zware periodes. Toch vind ik het fijn om uit een afgelopen jaar de positieve punten te pakken. Door me bewust te zijn van de parels van het afgelopen jaar, kan ik niet anders dan het nieuwe jaar weer met vertrouwen en plezier in te gaan.

Ik heb een aantal mooie vragen voor je samengesteld waarmee je terug kunt blikken op jouw jaar om daaruit de parels te verzamelen. Een waardevol kadootje aan jezelf om de vragen eens lekker langs te gaan. Doe je mee?

Zes vragen om de parels van het afgelopen jaar te verzamelen:

1) Waar denk je aan als je het afgelopen jaar aan je voorbij laat gaan? Mooie momenten, moeilijke momenten, alles mag er zijn.

2) Welke processen hebben zich het afgelopen jaar afgespeeld? Want misschien is iets niet zozeer te pinpointen als één tastbaar moment, maar wel als een doorlopend proces van bijvoorbeeld groei of bewustwording. Het kan gestart zijn in 2017, maar ook daarvoor. Het kan tot een eindresultaat geleverd hebben, maar het kan ook nog in ontwikkeling zijn.

3) Welke dingen uit het afgelopen jaar maken je blij? Waar ben je trots op, blij verrast, of waar moet je nog steeds om lachen?

4) Welke mensen hebben een positieve bijdrage geleverd aan je jaar? Misschien heb je, net als mij, nieuwe mensen ontmoet die op de een of andere manier waardevol voor je zijn geworden. Of zijn er, zoals ook in mijn leven, mensen die er altijd (voor je) zijn en op hun eigen ma ier een bijdrage leveren aan jouw levensgeluk? Leuk idee: toon je dankbaarheid, vertel dat je blij met de ander bent. Daar doe je de ontvanger en jezelf een plezier mee 🙂

5) Even terug naar de lastige momenten, als deze er waren. Welke positieve dingen kan je daar uit halen? Wat heeft bv. gemaakt dat je het ‘hebt gered’, wat heb je gedaan om iets teboven te komen. Welke waardevolle lessen heb je er uit geleerd? Heb je misschien ook mooie dingen ontdekt? Tip: niet alles kan leuk zijn, maar blijf niet hangen in het zware; neem goede herinneringen en mooie ontdekkingen met je mee.

6) Tot slot: het positief labelen van 2017! Welke woorden wil je aan het afgelopen jaar hangen? Waar staat 2017 voor? Thema’s, ervaringen, gevoelens, mensen, etcetera. Jouw reflectie, jouw keus. Zorg dat het woorden zijn waardoor je met een goed gevoel terugkijkt. Leuk om ze op te schrijven of er iets creatief mee te doen. Wil je het resultaat met me delen? Dat vind ik altijd leuk!

En nu?
Na terugblikken is het altijd gaaf om ook vooruit te gaan kijken. De volgende keer zal ik gaan op de vragen die je kunt gebruiken om energiek en met vertrouwen het nieuwe jaar in te gaan. Tot snel!