Iedereen kan wel eens ploeteren wanneer iets niet lukt. Het is lastig als dat wat je graag wilt, niet zo gemakkelijk van de grond komt. Vaak is het dan even de tanden op elkaar en doorzetten. Dan komt het wel goed.

Toch merk ik dat het geworstel met het tot uitvoer brengen van grootse ideeën (en soms ook gewoon kleine maar belangrijke wensen) voor sommige mensen echt een enorm struikelblok kan zijn. Het kan logisch zijn dit te ervaren. Bijvoorbeeld als je niet geleerd hebt hoe je iets moeilijks aanpakt. Of als je niet gewend bent om je ergens voor de volle 100% voor in te moeten zetten om het gewenste resultaat te bereiken. Of als je het overzicht kwijt raakt door alle mogelijke opties in je hoofd en je afgeleid raakt en daardoor doelmatigheid mist. Dan is ‘de tanden even op elkaar en doorzetten’ vaak niet de juiste aanpak en is het niet raar dat je vastloopt en je je dromen niet tot uiting brengt. Maar wat dan wel?

Vaak hoor ik dat de tips die mijn coachees van de mensen om hen heen krijgen voor hen niet werken. Er wordt dan bijvoorbeeld gezegd dat ze ‘nu eens echt moeten focussen’. En op de een of andere manier lukt dat dan gewoon niet. Dat geeft geen fijn gevoel; het besef dat wat voor een ander zo gemakkelijk gaat, voor jou niet werkt. Misschien vraag je je dan af wat er mis is met jou. Nou, helemaal niks! Jij hebt alleen een andere aanpak nodig.

Niet willen of nog niet kunnen?
Het vervelende is dat er ook door anderen regelmatig aan mijn coachees getwijfeld wordt. Ze krijgen te horen dat ze niet doorzetten, dat ze laks of wispelturig zijn, en er wordt verweten dat ze nooit iets af maken… Het zijn ideeën van anderen die je op zijn minst niet vooruit helpen. Het kan een nare invloed hebben op je zelfbeeld. Want je creëert je zelfbeeld in relatie tot anderen. Toch… het is maar net hoe je er naar kijkt. Deze meningen kan je vanuit het zichtpunt van hoogbegaafdheid en een hogere intelligentie heel anders bekijken.

Ik merk bijvoorbeeld dat deze mensen vaak wèl gemotiveerd zijn, maar zich niet continu op één ding kunnen richten. Dat is gewoon te saai, er is meer nodig om je ‘alive’ te voelen. En meerdere dingen tegelijk doen is dan wel leuk, maar vaak ontbreekt er overzicht en helpt ‘groots denken’ niet bij het stapsgewijs en gedetailleerd naar het gewenste eindresultaat werken. Dikke kans dat je dat nooit echt hebt aangeleerd. Als er veel ‘vanzelf’ leek te gaan of wanneer de manier waarop jou iets is aangeleerd helemaal niet bij je denkwijze heeft gepast. En door een brede interesse en snelheid van denken, kan het zomaar zijn dat je al uitgekeken bent op een onderwerp voor het klaar is. Of wacht eens, wat is klaar, wie bepaalt wat klaar is of wanneer iets af is? Misschien is iets wel klaar als je er genoeg van hebt. Been there, done that. Op naar een nieuwe interesse.

Ach, zo kan ik nog wel doorgaan. Misschien heb jij ook wel een leuke aanvulling. Ik hoor ze graag!

Laat maar?
Oké, stel dat je kunt verklaren waarom het je met je pientere koppie toch niet lukt om je wensen en mooie ideeën van de grond te krijgen. Moet je je daar dan bij neerleggen? Heb je dat te accepteren? Lijkt mij niet. Want het blijft zonde als je de dingen die je echt graag wilt niet voor elkaar krijgt. Het is heerlijk om je potentieel te kunnen gebruiken. Het geeft voldoening, het doet recht aan een stabiel en kloppend zelfbeeld. Kortom, het draagt bij aan je geluk, en als je ambities op professioneel vlak liggen, kan het je ook nog financieel verrijken wanneer je succesvol wordt in wat je voor ogen hebt.  Win-win 🙂

Je potentieel leren inzetten, hoe?
Misschien herken je hierin je eigen verhaal. Als dat zo is, zou jij dan ook willen ontdekken wat jij nodig hebt? Dat kan. Je kunt leren wat jij kunt doen om onderpresteren (en dat is trouwens terecht een rotwoord) kunt keren en je weg naar het inzetten van je potentieel kunt vrijmaken.

Op zaterdag 3 februari 2018 geef ik de training ‘van onderpresteren naar je potentieel inzetten’. Deze training is super leuk en het blijkt iedere keer weer een schot in de roos voor deelnemers. Het maakt helder wat jouw persoonlijke succesformule is om met veel meer gemak je potentieel in te zetten. De training heeft geholpen bij het voltooien van studies, het vinden van richting, het opstarten van eigen bedrijven en boven al het vinden van een eigen gebruiksaanwijzing als het gaat om uitdagingen aangaan, doorzetten, persoonlijk succes en voldoening ervaren. Dus wil je jouw weg vrij maken? Meld je dan gauw aan!