Donderdagochtend:

  • de roos gesnoeid (geen idee of het ‘de tijd’ is maar ik had last van de takken)

  • herfstbladeren geveegd en in de groene bak gedaan (lastig met die wind, dat wel)

  • toch achter de computer gaan zitten

  • een mooie foto-quote gemaakt (leuk, maar niet wat ik zou doen)

  • les 7 opengesteld in het online coachprogramma voor ambitieuze twijfelkonten (hé, nuttig!)

  • naar het scherm gestaard, getypt en gedelete (inspiratie zoek)

  • koffie gedronken, beetje ge-appt, teveel koek gegeten

  • naar het scherm gestaard

  • en dan: I’m gonna eat that Frog!

Niet in actie komen…

Deze week besprak het al twee keer met klanten. En met mijn zoon en zijn juf. Vluchten in andere werkjes, afleiding zoeken, om je werkelijke ‘taak’ heen draaien. Je kent het vast wel. Nu doe ik het zelf. Zucht 😉

Als jij uitstelgedrag vertoont, waarom is dat? Wat doe je er aan?

Mijn klanten vertelden me (los van elkaar) dat ze heel graag iets willen. Echt starten met hun bedrijf. Toch lopen ze vast in niets-doen of vluchten ze in andere (makkelijkere) klusjes, doordat ze niet goed weten hoe ze het aan zullen pakken. En ze vinden het spannend of eng. Dus, als ze niet handelen (of nog niet), hoeven ze de comfortzone niet uit en zitten ze vertrouwd en veilig. Het nare is alleen, dat ze niet meer lekker zitten ìn die comfortzone. Want wat zij graag willen, komt er zo niet van. Daarom hebben ze ook bij mij aangeklopt.

Mijn zoon moet iets doen wat hij niet leuk vindt. Rekenen. Ze leren op school zelf hun taken inplannen. Nuttig! Je kunt natuurlijk ook het stomme werk lekker laat (of helemaal niet) inplannen. Lekker comfortabel, zou je denken. Maar natuurlijk hebben de leerkrachten de boel in de gaten. Dat is minder comfortabel. En het is leerzaam, want dat geeft kans om te groeien. Dat doen ze op een heel mooie manier die ik graag met je deel.

Slik die kikker / Eat that frog!

Misschien heb jij er ook iets aan, wat ze in de klas van mijn zoon doen. Kijk eens naar het volgende:

– Benoem jij eens je grootste uitstel-werk.
– Wat ontloop je, terwijl je weet dat het ‘moet’ gebeuren?
– Waar draai je omheen, terwijl je het eigenlijk wel wilt?

Op school leren de kinderen hun grootste frustratie benoemen en er mee om te gaan. In mijn zoons geval is het rekenen. Volgens mij houdt hij er niet van omdat het niet als vanzelf gaat. Maar het moet.
‘Omdat het moet’, werkt niet erg motiverend. Wat doen ze dan wel?
Het ‘moeten rekenen’ wordt onderdeel van een groter doel: het leren omgaan met iets wat toch moet gebeuren. De frustratie noemen ze ‘de kikker’. De zin die ze erbij gebruiken is: Slik die kikker!*. De boodschap is dat je met je frustratie kunt afrekenen door het aan te gaan. Dat geldt niet alleen voor ‘wat-je-niet-leuk-vindt’, maar ook voor ‘dingen-die-je-nog-lastig-of-eng-vindt’. Door het niet uit te stellen, maar het bij kop en kont te pakken en juist te starten met dat wat je lastig of vervelend vindt. Omdat je dan eerder van je frustratie af bent. Of omdat je gaandeweg leert dat je er beter in wordt zodat de kikker kleiner wordt en verdwijnt.

Geweldig te ervaren dat dit al op de basisschool wordt aangeleerd. Het levert ze waardevolle vaardigheden en inzichten op. Net als de eerder genoemde klanten kan jij als volwassene ook last hebben van kikkers. Je hebt alleen geen juf die je er bij helpt. Maar daar is een oplossing voor.

De redding? 

Ik heb gelukkig niet vaak zo’n uitsteldag. Mijn redding? Een doel waarvoor ik graag in actie kom. Met een goede planning. Dan weet je in ieder geval welke kikker je moet slikken 😉 Werkt al jaren heel erg goed voor mij.  Als je wilt help ik je bij het maken van een geweldig actieplan voor 2016 in de Masterclass die ik in januari 2016 nog eens geef.

Masterclass Actieplan 2016 is superhandig voor notoire uitstellers, want…

  • zo’n plan motiveert enorm!

  • het voorkomt opstart-problemen

  • je herpakt sneller als je toch even een dipje had

  • het uitvoeren van (bedrijfs)plannen heeft vele (financiele!) voordelen

  • ik leer je hoe je met meer gemak spannende dingen aanpakt

Hier lees je meer over de masterclass en zie je hoe je kunt deelnemen.

*) Slik de Kikker / Eat that Frog: google er maar eens op, er is veel nuttigs en leuks over te lezen.