Van binnen naar buiten.

Ken je het boek “de 7 eigenschappen van effectief leiderschap” van Steven Covey? Voor mij een ‘life-changing’ boek. Ik las het in 2005, net na mijn coachopleiding. Door het te lezen kreeg ik meer grip op mijn levensloop. Het eerste hoofdstuk vond ik vervelend. Omdat ik vaker ‘last’ heb van een eerste hoofdstuk, liet me niet ontmoedigen. Gelukkig maar! Wat daarna kwam, vond ik super interessant en toepasbaar. Het heeft me geholpen om vanuit mezelf te leven. Om mijn eigen route te bepalen en van binnen naar buiten te leven. Om keuzes te maken die bij mij en mijn leven passen. En de inzichten die ik verkreeg, hebben mij geholpen weer veel voor anderen te kunnen betekenen.

Wat heeft dat met 2017 te maken? En met jou?

Ik denk dat het juist nu weer tijd is om focus te leggen op het leven en werken van binnen naar buiten. Focus op invloed vanuit jouw capaciteiten, vanuit jouw kracht. Dit is een tijd waarin er zoveel gebeurt, waarin zoveel invloeden zijn; het is gemakkelijk om je te laten leiden (en afleiden) door de dingen om je heen. Jezelf kennen en persoonlijk leiderschap tonen zijn voorwaarden om voldoening te ervaren en een waardevolle bijdrage te leveren aan deze maatschappij. Ook al is het lastig om jezelf goed te horen in het tumult van tegenwoordig.

Wat heb jij nodig?

Luisteren naar wat jij nodig hebt is een krachtig uitgangspunt, waarbij je zowel rekening met jezelf als met je omgeving kunt houden. Het hoeft geen egocentrisch plan te worden! Als jij je goed voelt, heeft je omgeving daar ook baat bij. Als jij zonder belemmeringen je talenten en passie inzet, genieten anderen daar van mee.

We hebben allemaal drie psychologische basisbehoeften: verbinding, competentie en autonomie.

Dikke kans dat wanneer je kijkt naar wat jij nodig hebt, deze aspecten daarin verweven zijn. En dikke kans dat wanneer je kijkt naar wat er niet lekker gaat, het te maken heeft met een teveel of een gebrek aan een of meer van deze behoeften. Wat ik vaak zie bij hoogbegaafden, is dat ze hebben geleerd zich aan te passen aan de situatie en mensen om hen heen. Het denken vanuit ‘wat heb ìk nodig’, is iets wat hen niet gemakkelijk af gaat. Terwijl juist de nood aan autonomie, competentie en verbinding (met bijvoorbeeld gelijkgestemden) bij hen zo hoog is. Als dat te lang blijft duren, raak je steeds verder van jezelf verwijderd. Met het volgende stuk wil ik je helpen om daar verandering in te brengen.

Hoe focus je op wat jij nodig hebt?

Eerst bedenk je wat het is, dat jij nodig hebt. Anders heeft die focus ook geen nut 😉 Waar wil jij je pijlen op richten: nu, de komende maanden of simpelweg in 2017? Misschien iets groots, zoals het afronden van een opleiding of het starten van een bedrijf. Of juist iets schijnbaar kleins, zoals meer rust in huis, of het accepteren van jezelf zoals je bent.

Handig: van een (te) groot doel kan je kleinere stappen vormen: wat heb je nu nodig om het later voor elkaar te krijgen?

3 simpele vragen voor focus op wat jij nodig hebt (de diepgang zit in jouw argumentatie).

  1. Waar stop je mee, vanaf nu?

  2. Waar ga je mee door, vanaf nu?

  3. Wat ga je ontwikkelen, vanaf nu?

Zo simpel 😉 Meer diepgang nodig? It’s all up to you! Een paar tips:

  • Houd bij het beantwoorden voor ogen wat jij nodig hebt de komende tijd. Waar heb jij behoefte aan / waar ga jij je beter van voelen. Zo kan je veel gerichter antwoord geven op de 3 vragen.

  • Geef antwoord in de vorm van acties en motiveer je antwoord.

  • Hoe krachtiger jouw motivatie voor een actie, hoe groter de kans dat het je lukt.

  • Kijk regelmatig of je nog op koers bent. De wereld om je heen barst van instant prikkels. Even afgeleid zijn geeft niets, maar pak het weer op! Zo geef je vorm aan wat jij nodig hebt en realiseer je waar jij voldoening uit haalt.

Toch nog lastig?

Vind je dit nou lastig en merk je dat je er wèl wat mee wilt? Misschien is het dan zo dat je hulp nodig hebt. Neem het besluit dat je het waard bent en neem contact met me op. Dat je er in je eentje niet echt uit komt, is niets om je voor te schamen!

Laat je weten hoe dit voor jou werkt? En wat je het je oplevert? Dat lijkt me super!