Soms zit het mee, soms zit het tegen.

En wat tegen zit, kost vaak bakken energie. Terwijl je juist kunt groeien van tegenslag. Je kunt er van leren en het kan zelfs nieuwe deuren openen.

Hoe zie je de kadootjes in tijden van tegenslag?

Ik wil dit ’geheim’ wel met je delen…

It’s all in the mind…

 

Laatst was ik ziek. Ik hield mezelf al een week voor de gek, maar er kwam een dag dat ik van mezelf ziek mocht zijn. Balen, maar toch ook weer fijn. Want niets hoeven, gaf mij ruimte voor bezinning, voor een terugblik.

Ik ontdekte dat ik de afgelopen maand heel veel had gedaan. En dat lang niet alles was geslaagd zoals ik dat voor ogen had. Zelf gestelde doelen niet behaald, mijn intenties werden verkeerd beoordeeld, een communicatie misverstand, een enorme barst in de autoruit, eigenzinnige kinderen die niet meewerken, ik vind het buiten veel te lang veel te koud en, o ja,  een beetje ziek dus.

En toch ben ik tevreden!?!

Wat maakt nou dat ik tevreden ben? Ben ik zo’n naïeve positieveling? Echt niet! Regelmatig merk ik dat ik helemaal in ‘flow’ ben. Door dat los te zien van tegenslag kan ik oprecht tevreden zijn.

 

Zoals je misschien weet volg ik een jaarprogramma waarin ik veel leer over de zakelijke kant van het zelfstandig ondernemerschap en waarin ik gecoacht word door een paar gerenommeerde businesscoaches. De investering in mijzelf, mijn ontwikkeling en de ontwikkeling van mijn bedrijf is enorm leerzaam en intensief. En niet alles ‘lukt’ meteen zoals ik dat voor ogen heb. In een eerdere blog gaf ik aan dat je de lat juist hoog moet leggen, als je iets wilt bereiken. Dat doe ik ook. Maar ook nu besef ik weer hoe belangrijk het is om de successen onderweg te vieren, de kleine kadootjes ‘on the road’.

 

Hoe zie je de kadootjes bij tegenslag?


Tip 1

Luister naar je gevoel: Je mag er van balen! Je gevoel is oprecht. Je mag ergens boos  of verdrietig om zijn. Tuurlijk! Dat is prima, als je er maar niet doelloos in blijft hangen. De volgende tips kunnen je daar bij helpen.

Tip 2

Bedenk in hoeverre de tegenslag jouw verantwoordelijkheid was.

Lag het binnen je invloed? Heb jij je best heb gedaan en is het niet gelukt? Auw! Laat het effect maar tot je doordringen. Het negatieve gevoel kan je motiveren om het een volgende keer anders te doen. Neem vervolgens je verantwoordelijkheid en bedenk wat je een volgende keer anders zult doen! Mij levert deze instelling een interne drive op om door te gaan. Werkt dat voor jou ook?

Lag het niet binnen je invloed? Echt waar: accepteer! Je druk maken om iets waar je werkelijk geen vat op hebt, is energieverspilling. De hele dag (of week, of maand of langer…) blijven ergeren aan iets buiten jou om, gaat je niet helpen! Wat helpt, is regie te houden over de manier waarop jij reageert. Bedenk wat kunt je doen om er minder last van te hebben. Welke acties ga je ondernemen? En doe je dat alleen of vraag je om hulp?

Tip 3

Kijk naar wat er goed ging. Meestal is dat meer dan je denkt. Deel alles voor het eindresultaat op in kleine stukjes. Zo kan je dat wat goed ging later herhalen. En het geeft een geslaagd gevoel om de successen te zien. Reden om het weer te doen!

Tip 4

Zoek uit: wat ging er waarom mis en wat was mijn aandeel. Had ik het anders kunnen doen? Zo ja, prima, werk aan de winkel: fine-tunen die hap! Volgende keer beter! Lag het buiten je invloed? Bedenk hoe je daar een volgende keer rekening mee kunt houden.

 

Ik hoor graag je reactie op deze tips. En waar ik helemaal benieuwd naar ben: wat doe jij als je tegenslag ervaart? Waar lig jij wakker van? Laat het me weten, je helpt mij er mee om mijn aanbod nog beter aan te passen aan de vragen die jullie hebben!

 

Een dappere groet 😉

Daisy Sanches