Daar lag ik dan, in bed. Middernacht en wakker. Ik had zo’n pijn in mijn benen! Echt niet normaal meer, ik ging me bijna zorgen maken. Tot ik met een schok ontdekte dat het gewoon spierpijn was. Wel een beetje late ontdekking voor iemand die ooit aerobicsdocente was, maar goed, het was midden in de nacht… Omdat ik toch niet kon slapen van die zere benen, ging mijn hoofd weer verder denken. Dat doet mijn hoofd: dol op associatief denken. Daar lag ik –inmiddels klaarwakker- en zag de link met de pijn die je kunt ervaren als je nieuwe stappen neemt.
Mentale spierpijn!!
Even terug: waarom had ik spierpijn? Ik laat mijn benen meer doen dan ze gewend zijn. Ze krijgen van mij ineens de taak om te gaan hardlopen, en de kinderen op de fiets naar school te brengen (en dat laatste soms met aansluitend een stuk hardlopen bij het meertje bij school). Dat zijn ze niet gewend! Daarvan raken ze uit evenwicht! Ze worden uit hun comfortabele wereld gehaald en moeten ineens meer presteren! En dat geeft pijn. Lichamelijke spierpijn.
Denk nu eens aan het volgende: Wat gebeurt er als jij jezelf voorneemt te doen wat je anders niet doet. En als je dat echt gaat doen. Dan haal je jezelf uit evenwicht! Dan moet je wennen. En dat kan pijn doen. Dat is je mentale spierpijn!
Welke lessen kan je leren uit deze vergelijking? Lichamelijke spierpijn versus mentale spierpijn:
1) No-pain-no-gain…
Als je jezelf doelen stelt op lichamelijk vlak zul je toch een keertje de eerste stap moeten zetten. Dat is vaak niet prettig. Ook de gedachte aan lichamelijk ongemak als helemaal buiten adem zijn en spierpijn zijn niet aanlokkelijk. Focus op dat wat je wilt bereiken (bijvoorbeeld zonder flubberbuik in je zwemkleding) en zet de eerste stap. Je kunt ook niets doen: dan zul je de flubberbuik en het onplezierige gevoel wat jij daarbij hebt moeten accepteren.
Bij doelen op persoonlijk vlak is het niet anders. Je weet dat je je ongemakkelijk kunt voelen als je anders dan anders doet. Besef dat je niet voor niets fantaseert over je doel. Hoe langer je er niets aan doet, hoe vervelender je het vaak gaat vinden. Dus: zet de eerste stap! De volgende ‘lessen’ kunnen je helpen.
2) Volhouden loont!
Je weet dat lichamelijke spierpijn afneemt als je door blijft gaan met je sportieve activiteit. Als je van schrik stopt, ga je terug naar je ‘oude toestand’. Pak je het daarna weer op, dan moet je weer door dezelfde pijn heen. Volhouden dus! En je weet ook: kleine stapjes, weinig spierpijn, grote stappen meer spierpijn. Te grote stappen: blessures!
Ook mentale spierpijn neemt af als je doorgaat met nieuw gedrag. Je went er aan. Iedere keer kan je jezelf naar een hoger niveau tillen. Je kunt dus maar beter doorzetten, dan stel je je in op het nieuwe evenwicht. Besef daarbij (en dit schrijf ik ook voor mijzelf), wees geduldig en wees lief voor jezelf! Een marathon loop je ook niet na twee weken oefenen.
3) Je vergroot je mogelijkheden!
Door je te oefenen op sportief vlak kan je lijf kan steeds meer aan. Je wordt sterker, flexibeler en energieker! Je voelt je goed want wat kan je veel!
Bij persoonlijke ontwikkeling werkt het ook zo. Je kunt steeds meer. Net als hierboven: sterker, flexibeler, energieker! Je kunt veel meer aan! Je wordt zekerder, voelt je vrijer, hebt meer keuzemogelijkheden. Door jezelf te oefenen vergroot je jouw mogelijkheden!
4) Goede begeleiding is essentieel!
Professionele begeleiding helpt je bij het sporten betere resultaten te behalen. Je krijgt revelante kennis en het motiveert om door te gaan wanneer je even moeilijk zit. En je voorkomt blessures. Het is heel gebruikelijk: denk aan hardloopschema’s, sportscholen, sportclubs en -verenigingen met trainers en coaches. Personal trainers zijn zelfs cool! Daar schaamt niemand zich voor. Over lichamelijke spierpijn wordt trots verteld: “ik heb spierpijn 🙂 , zo lekker getraind!”
Bij het halen van stappen in de persoonlijke ontwikkeling loont het ook enorm om professionele begeleiding in te schakelen. Dat is helaas wat minder gebruikelijk. Daar schaamt men zich vaak voor. Terwijl het ons leven er zoveel makkelijker op kan maken! Ik laat mij ook coachen en werk er graag aan mee om het taboe uit de weg te ruimen. Het inhuren van professionele begeleiding op persoonlijk vlak moet normaal worden. Zodat we ons ook lekker durven voelen bij de pijn die bij ontwikkelen hoort en vol trots kunnen vertellen over onze mentale spierpijn… 🙂 !
Worstel jij met mentale spierpijn?
Heb jij plannen die je wilt uitvoeren en ben je bang voor de ‘mentale spierpijn’? Of heb je last van mentale spierpijn en lukt het je niet om deze te doorbreken? Neem dan contact met me op, ik kan je professioneel begeleiden. In een kennismakingssessie kunnen we uitvinden wat voor jou een goede manier kan zijn om ‘the next level’ te bereiken en je een weg gaat creëren naar je eigen succes!
Maandelijks doe ik een aantal van deze sessies kosteloos, voor extra gemotiveerde zelfstandig professionals. Wil je hier kans op maken, laat me dan in een mail weten waarom jij er klaar voor bent! Ik neem daarna contact met je op.
Heb je een reactie? Ik zie graag jouw input als reactie bij dit artikel!
een dappere groet 😉
Daisy Sanches
Via de mail kreeg ik van Ilse Tempelaars deze reactie binnen. Het lukte niet om een reactie te plaatsen, dus ze vroeg mij dit er zelf in te zetten. Natuurlijk Ilse, en ik zal kijken wat ik er aan kan doen om dit ongemak te herstellen. Dit schreef ze mij:
“Hoi Daisy,
Wat een heerlijk herkenbaar verhaal. En niet alleen voor mezelf! Mooi hoe je de vergelijking maakt met het hardlopen, de mentale en fysieke verandering die dat teweeg brengt. En dank voor je goede tips! Ben zelf begonnen met banen zwemmen en voel het positieve effect daarvan op lichaam en geest. Ik worstel en kom boven 😉 “
Ilse, allereerst bedankt voor je reactie. Ik vind jou absoluut het voorbeeld van een dappere professional: je hebt iets voor ogen en bent zo goed op weg om dat te bereiken! Laat jouw (tijdelijke) worsteling je er niet van weerhouden om door te gaan, jij hebt zoveel te bieden! Ik ga je even promoten: als jij van je bedrijf je personal brand wilt maken, bij Ilse ben je aan het goede adres! http://www.STOUD.eu