Wat doe jij,

als je jezelf een doel hebt gesteld en het blijkt toch niet te zijn wat je wilt.

Zucht…

Je weet dat je je doel moet bijstellen, en dat doet wat met je.


Hoe ga jij er mee om als je ‘opgescheept’ zit met een zelfbedacht plan en het blijkt handiger als je het anders gaat aanpakken?
 

Voelt dat als falen?

Voelt dat als opgeven?

Voelt dat als bevestiging van je vermeende ‘incompetentie’?

Hoe is dat voor jou?

Ik worstel er nog wel eens mee. Even. Want ik ben continu aan het plannen en bijschaven. Als zelfstandig professional bepaal ik zelf wat ik doe, hoe ik het aan wil pakken, waar ik de nadruk op wil leggen. Erg tof. Ook best confronterend. Want wat ik van tevoren bedenk, blijkt in de praktijk niet altijd te gaan zoals bedacht. Grrr 😉

Wat helpt?

Bekijk een doel niet als onveranderbaar eindpunt. Het is wel het baken waar je je op richt. De weg is geen vastliggende lijn. Natuurlijk, probeer er naar te streven om je professionele doelen zonder teveel omwegen te bereiken. Het gaat tenslotte niet om een vakantie in de stijl van eindje-rijden-en-maar-zien-waar-je-je-tentje-opzet!

Zo nam ik me voor om dit jaar geen nieuwe dingen te bedenken. De programma’s die ik heb ontwikkeld zijn goed en leveren mooi resultaat voor mijn klanten (klik hier om te lezen wat klanten zeggen). Dus ik sprak tegen mezelf: ‘ga dit eerst maar heel veel doen en dan mag je weer iets nieuws beginnen’. (Opmerkelijk, ik bedenk nu dat o.a. deze overtuiging me 12 jaar geleden een burn-out opleverde). 

Je interne drive is een heel belangrijke factor wanneer je voor elkaar wilt krijgen wat jij het allerliefst wilt (in je werk, je bedrijf, je leven). Je interne drive geeft je koers aan en stuurt je naar waar jij wilt zijn. Vooraf valt niet altijd te bepalen hoe dat er exact uit ziet. Of hoe je daar op de meest effectieve wijze komt.

Je begrijpt het al, mijn plan sneuvelde. Zo voelde dat. Bam. Heb ik toch echt vol overtuiging iets besloten, wil ik het weer anders. Bijna hield ik me aan mijn standpunt. Uit eigenwijzigheid en een beetje uit gemakzucht. Tegelijkertijd: ‘ja’ tegen vasthouden aan mijn plan bleek ‘nee’ tegen de richting van mijn interne drive. En laat ik dat nou niet meer kunnen 😉

Daarom is het goed om, naast het stellen van een doel, ook mild te zijn naar jezelfBlijf in contact met waarom jij naar je doel toe werkt, en volg dat op.  Zie het niet als een mislukt plan, maar handel naar voortschrijdend inzicht. Dat is niet altijd makkelijk, het is wel de weg.

Mildheid, dus. 

Zo komt het, dat ik toch een nieuw programma ga lanceren 🙂 Ik doe de online training “maak prachtige online programma’s” van Simone LevieIk was van plan de bestaande workshop tot online workshop om te bouwen (om zo meer klanten uit verschillende windstreken te kunnen helpen). Dat gaat gebeuren, ooit. Maar eerst ga ik aan de slag met de vragen die mij het meest gesteld worden. “Hoe weet ik wat ik wil, hoe maak ik de juiste keuzes, is het nu wel slim als ik een eigen bedrijf wil beginnen, hoe haal ik meer voldoening uit mijn werk, wanneer is het een goede tijd om… etcetera etcetera… Het wordt:

een kick-ass online programma voor Ambitieuze Twijfelkonten.

Wil je op de hoogte blijven van dit online programma (medio september gereed), laat mij dat dan weten.

Opgepast!

Vergis je niet tussen de richting die je interne drive je geeft en de richting die je innerlijke belemmeringen je willen laten nemen. Als je de beren op de weg de baas laat zijn, dan kom je niet waar je wilt zijn. Dan is het aanpassen van je plan of je doel gebaseerd op excuses en uitvluchten in plaats van op voortschrijdend inzicht!  Het kan lastig zijn dit onderscheid zelf te maken, dus wil je hier hulp bij, neem dan contact met me op voor een kennismakingssessie. Ik doe er iedere maand 5 gratis dus wees er snel bij!