Weet je, soms geeft het niet. Dat je iets graag wilt en dat het er steeds niet van komt. ‘Het is goed om wensen te hebben’. ‘Je moet kunnen blijven dromen’. Ja toch?

Het is geen punt dat die mooiere badkamer er steeds niet komt. Of dat je gepland hebt een klusje in huis te doen, maar dat je vergeten ben voorbereidingen te treffen. Maar in je werk wordt het een ander verhaal. En als zelfstandig ondernemer is het zelfs schadelijk. Je mist de kans om waarde te bieden, je mist de kans klanten te helpen, je mist kans op inkomsten die je als ondernemer gewoon nodig hebt. En dan geeft het wèl.

Sinds jaren (ook toen ik nog in loondienst werkte) werk ik overtuigd met een plan. En ik help mensen met hun plan. Een goed plan dat werkt, motiveert, je in actie houdt en waar je op terug kunt vallen als het even niet gaat zoals je wilt. En nu ik zelf een halfbakken planning heb, merk ik daar direct in de eerste maand van het jaar de nadelige effecten van. Toen besefte ik me dat ik mijn eigen adviezen ineens naadloos op mezelf kon toepassen. OEPS!

Met drie persoonlijke fuck-ups laat ik zien hoe het ontbreken van een plan nadelig is. Ken je ze ook? Doe er je voordeel mee 😉

Fuck-up #1

Denken: ‘oh ik kom er zo ook wel’. Dat dacht ik onbewust ook. In een inspirerende sessie met collega-ondernemers maakte ik eind 2014 de basis voor een succesvol plan. Maar mijn focus lag meer op het helpen van de anderen, dan mijn eigen planning rond krijgen. En in plaats van daar later nog tijd voor te nemen, vertrouwde ik erop dat het zo ook goed zou komen. Ik had beter moeten weten: een vaag plan werkt niet!

Fuck-up #2

Denken: ‘ruis gaat voor’. Als je ruis ervaart (als in: storingen van buitenaf die invloed hebben) dan is het absoluut belangrijk om daar aandacht voor te hebben. Want het verstoort dat waar je mee bezig bent. Het haalt je uit focus. Dat heb ik zelf ervaren door een aantal zorgen op privé-gebied die werktijd hebben gekost, maar vooral focus wegnam. Dat is niet erg, het was belangrijk en urgent. Maar herpakken wanneer je geen stevig (en leuk!!) plan hebt, is verdacht lastig als je uit focus bent.

Fuck-up #3

Denken: ‘laat maar, volgende keer beter’. Ha, deze fuck-up overkwam me bijna. Mijn masterclass kwam ineens wel heel erg dichtbij. En ik was zo met andere zaken bezig geweest! Gave klanten, een nieuwe website maken en dan de beslommeringen thuis. En daardoor heb ik te weinig aandacht gedag voor wat er aan zit te komen. Help! Ken je dat gevoel? Hoe verleidelijk is het om, als iets niet helemaal lukt zoals je voor ogen had, het bijltje er bij neer te gooien? Hoeveel mooie ideeën en geweldige kansen voor jou en je klanten laat je dan liggen? Dat is toch zonde?
Mijn eerste gedachte? Jammer dan. Laat maar. Ik zag zelfs een mogelijkheid om die dag dan toch maar met mijn dochter mee te gaan op een school-tripje.

Quick-fix

Maar daar is mijn bevlogenheid. Het doel waarvoor ik dit werk doe. Ik wil jullie helpen om te floreren in wat je doet, om de successen te behalen die je voor ogen hebt. Dus, wat nou, jammer dan? Niks daarvan! De handdoek gaat niet in de ring! It ain’t over till the fat lady sinds!
Ik gun jou de mogelijkheid om alsnog deel te nemen aan de Masterclass Dapper Actieplan 2015.

Klik hier voor de Masterclass Actieplan 2016 op woensdag 25 november 2015.

Long-term-fix

Je raadt het al: een goede planning 😉
Ruis is er altijd wel. Het gaat niet altijd precies zoals je had gewild. En vanzelf gaat het al helemaal niet. En stel dat het bij jou wel allemaal als vanzelf gaat, cool! Plus: denk je eens is hoe het zal gaan als je ook nog een geweldig jaarplan maakt, waardoor er nog meer mogelijk is!
Een jaarplan heeft ongelofelijk veel waarde. Dat heeft ieder goed doordacht plan waarvoor je diep gemotiveerd bent. En het hoeft natuurlijk niet persé een kalenderjaar te zijn. Ik wens je veel voltooide plannen!