Dat wil je toch? Dat je voor goede raad en en de juiste keuzes genoeg hebt aan je eigen inzicht en oordeel? Dat je niet vertwijfeld de mening van anderen hoeft op te volgen, maar dat je zelfverzekerd de balans opmaakt en je eigen route bepaald?

Wat daarbij helpt, is goed in contact zijn met je interne raadgevers, je kritische-ik in verschillende vormen. Samen hebben ze als grote interne drive: liefde voor jou, ofwel, liefde voor jezelf. En dat uiten ze op hun eigen manier.

Je leerde ze al kennen in eerdere artikelen, waarin je las over het stemmetje in je hoofd, dat je weerhoudt om iets spannends te doen (je kritische-ik), hoe je anders naar het stemmetje kunt kijken (het geheim zit in de interne drive!) en je kreeg tips voor het luisteren naar je kritische-ik, die in 3 soorten bestaat (met eigen doel en invloed op jouw gedrag).

  • Zo heb je de kleinerende-ik: deze schreeuwlelijk bedoelt het goed hoor. Is alleen bang voor pijn en schaamte en voorkomt dat door je uit actie te houden.

  • En de overwegende-ik: veiligheid voor alles, is haar doel. Gematigdheid is het effect.

  • Tot slot de motiverende-ik: gedreven door kracht en groei, zet je aan tot actie.

Drie is teveel!

De stemsoorten vinden het niet fijn om alle drie tegelijk het hoogste woord te voeren. Je voelt het als ze allemaal door elkaar heen tetteren. Het maakt je instabiel, onzeker en je bent de draad kwijt. Meestal hangen ze met z’n tweetjes rond. Dan hebben ze het meeste effect. Handig dus, om te weten welke twee je het best samen aan het roer kunt zetten!

Met je interne kompas naar de groei-combi.

Wat is nou de truc om je interne kompas in te stellen richting dat-wat-jij-graag-wilt? Maak gebruik van je beste combinatie. Als je ergens wilt komen, is het nodig in actie te komen. Daarbij helpt natuurlijk je motiverende-ik. Als je een doel wilt bereiken, is het fijn om niet onbesuisd in een avontuur te storten. Gebruik daarom ook de invloed van je overwegende-ik. Zij behoedt je voor roekeloosheid. De overwegende-ik ondersteunt je door risico’s in te schatten en weloverwogen en zeker je pad te gaan.

Samen vormen ze de de groei-combinatie. Lef en gezonde intuïtie als intern kompas, dat moet wel mooi worden!

Blijf weg van de krimp-combi.

Wat is de andere mogelijkheid? Je zag dat de overwegende-ik de motiverende-ik kan bijstaan in het doel naar geslaagde actie. Zo kan het ook andersom. Als jij vooral gehoor geeft aan de geluiden van je kleinerende-ik, dan zal de invloed van de overwegende-ik daarin versterkend werken. Waar ze met haar oog op veiligheid de kansen op succes vergroot bij de motiverende-ik, vergroot ze de kracht van passiviteit bij de kleinerende-ik. Dat is de krimp-combinatie. Door uit actie te blijven, ga je je uiteindelijk steeds kleiner voelen.

Nu jij!

Jij bent aan zet. Neem regelmatig de tijd om naar jezelf te luisteren. Vraag je af wat je ècht hoort. Wat gebeurt er wanneer je luistert naar wat je hoort. En wil je dat?

Oefening baart kunst. De stemmen kunnen soms tricky zijn. Soms struikel je, letterlijk. De dag dat ik me eigenlijk niet lekker voelde en toch in het donker, in de regen en met bril op naar mijn FitRunning klas ging, zag ik de veilige en intuïtieve invloed van mijn overwegende-ik aan voor een boodschap van mijn kleineerde-ik. Ik hoorde zo vaak: “ik kan beter niet gaan”, maar ik negeerde het. Maar ik was echt niet in balans, zag (door de beslagen en bedruppelde brillenglazen) de route niet goed en knalde hard voorover van een trappetje. Languit. Auw. Zo gaat dat. Leren doe je met vallen en opstaan.

Nu jij 🙂

Vertel je me erover?