Stel: je wilt iets,

groot of klein, wel of juist niet meer, het maakt niet uit.

Maar je doet het niet.

Want op dit moment, in ieder geval in jouw gedachten, levert het niet-doen je meer op dan het wel-doen.

Anders had je het al gedaan. Toch?

Maar je wilt het echt? Wat houdt je dan tegen?

Oh, teveel om op te noemen? Teveel om in een artikel te behandelen?

Dat geloof ik graag.

Dan blijf je er lekker over denken. Dapper denken en fantaseren. Heerlijk!

Hoe heerlijk zou het zijn als je het wel zou doen. Dat wat je graag wilt.

Hmm, toch maar even kijken hoe tot dappere acties kunnen komen?

Dappere acties zijn tricky. Je moet een hobbel over om ertoe te komen. Jezelf toestaan iets te doen wat je eng vindt. Vaak heeft het heel erg met jezelf te maken, ten opzichte van anderen. Met voor jezelf kiezen. En als je in de overtuiging bent dat dat egoïstisch is, dan helpt het jou de hobbel niet over!

Wat mij helpt, is om uit de gedachte weg te kruipen die mij vertelt dat het egoïstisch is om voor mezelf te kiezen. Misschien heb ik inmiddels makkelijker praten: ik heb de ervaring al om niet naar mezelf te luisteren… zo’n burn-out wil ik niet nog een keer. Anyway, hier 3 tips die kunnen  helpen om van dapper gedrag tot dappere acties te komen.

Tip 1

Plaats het eens buiten jezelf. Wat zou je iemand die jou dierbaar is toewensen, als je wist wat hij/zij dolgraag wilde? Doe dan, alsof je de dappere actie voor die ander doet. Raar, eigenlijk, maar het haalt een stukje van je schroom weg, het ‘voelt’ minder egoïstisch (de vraag daargelaten of dat een terechte gedachte is, dat is een onderwerp op zich). Zo heb ik ooit eens onderhandeld alsof het voor mijn zusje was. Haha, ik durfde veel meer te zeggen en te vragen! En oefening baart kunst… uiteindelijk kan je het steeds beter vanuit jezelf.

Tip 2

Wat ook kan helpen is het volgende. Maak een voorstelling van je dappere gedachte en dan… blaas je het op! Maak het groot! Als een lentestorm over verse bloesem. Op wie heeft jouw dappere actie nog meer een positief effect? Overdrijf het eerst, om vervolgens te ontdekken dat jouw keuze in werkelijkheid echt goede effecten heeft op anderen. Jij blij, iedereen blij! Dat motiveert!

Tip 3

In mijn E-zine geef ik het aan. Ik draag dit jaar op aan mijn vader, mijn grafisch vormgever en mijn gezin. Zij staan allen voor iets wat mij motivatie geeft om door te zetten op de minder comfortabele momenten. Want dapper zijn is niet in alle fasen even prettig ;-). Het geeft me extra toewijding, ik weet waar ik het voor doe!

Heb jij andere tips om je dappere gedachten om te zetten in dappere acties? Laat het me weten! Samen weten we meer en kunnen we zoveel bereiken!

 

een dappere groet 😉

Daisy Sanches