Beren fascineren

Mij wel tenminste. Al zo lang ik me kan herinneren.

Als kleuter droomde ik over beren. Eerst leken ze lief, daarna werden ze eng (en werd ik bang wakker). Ik zie nog hoe er een beer via een ladder door mijn slaapkamerraam naar binnen kwam. Gelukkig stopte het vanzelf.

Later, in mijn pubertijd, kwamen ze terug. Kwam ik de beren zomaar tegen in mijn droom, net wanneer het leuk werd. Daar baalde ik van: de beren verpestten de boel! En ik ging me er rot van voelen! Ik besloot dat het genoeg was. Ik ging er niet meer mee akkoord!

Ophoepelen met die beren! 

Eerst zorgde ik ervoor dat ik niet naar de beer toe ging. Als ik er een zag, dacht ik: “O, een beer, ik moet de andere kant op”.

Dat lukte. Triomf 🙂

Toch zinde het me niet. Die beer had invloed op mijn weg! Dus besloot ik de beer te zeggen dat hij aan de kant moest gaan.

Bijzonder wat je zelf kunt veranderen in je droom. Want ook dat lukte!

Nu ben ik geen slaap-deskundige, dus hoe dat werkt in je droomtoestand kan ik je niet uitleggen.

Hoe je om kunt gaan met de ‘beren op de weg’ die een belemmerende werking hebben op de dromen die je in je dagelijks leven zou willen uitvoeren, daar weet ik meer over.

Hoe zit dat met jou? Zie jij wel eens beren op de weg? Hoeveel waarde ken jij ze toe? Heeft de beer altijd gelijk? Laat jij doorgaans je plannen dwarsbomen door de belemmeringen die je ziet? Betekent een beer ‘STOP!’ of negeer jij de beer en stap je overal direct op af?

Beren op de weg zijn er niet voor niets. Ik zie het keer op keer bij mijn klanten: ze hebben een functie.

Hoe zorg je dat je er optimaal gebruik maakt?

Er zijn een aantal do’s en don’ts in de omgang met beren.

In dit artikel aandacht voor wat je vooral NIET moet doen bij beren op de weg:

DON’T nr 1:   Focus op de beer

Ik zeg het wel vaker: wat je aandacht geeft, groeit. Is het dan slim om je op de belemmeringen en onmogelijkheden te richten als je iets wilt bereiken? Hoe groot of klein dat ook is? Hoe meer je je focus richt op de beren op de weg, hoe slechter wordt je zicht op wat je graag wilt. Ik kom klanten tegen die zichzelf bijna niet toestaan vrij naar hun droom te kijken. De beren op de weg ontnemen alle zicht waardoor ze het ontzettend moeilijk vinden keuzes te maken. Het zicht op de keuzemogelijkheden is vaak niet eens helder doordat die dikke berenlijven er voor staan.

DON’T nr 2:   Maak de beer oppermachtig

Als je ontzettend veel waarde toekent aan je belemmeringen, als je ze als onbeweeglijk en vaststaand ziet, dan helpt het je niet als je eigenlijk verandering wilt. Door de beer oppermachtig te maken, verlam je jezelf en weerhoud je jezelf om in actie te komen. Wie zegt dat het 100% waarheid is, waar de beer voor staat? Zo lang je direct op de rem trapt als je beren op de weg ziet, zul je er niet komen.

DON’T nr 3:   Negeer de beer

Ha, zeg ik eerst dat je de beer niet oppermachtig moet maken, ga ik je nu vertellen dat je ‘m ook niet moet negeren. Toch is het zo. Als je de beer negeert en als een dolle op je doel af stuift, ontneem je jezelf de kans om de boodschap van de beer te leren. Zie de beer als iemand die jou ergens voor wil behoeden, vanuit goede bedoelingen. Risico’s nemen (zo zegt ook Richard Branson, de oprichter van de Virgin-group) is prima, maar maak wel gecalculeerde risico’s. Schat je kansen in. Beren kunnen daarin heel waardevol zijn.

Langzaamaan komen we op het punt waarop ik je meeneem naar de DO’s. Dat doe ik in deel 2 van dit artikel. Tot die tijd mag je kijken naar jouw relatie met de beren op je weg. Ik hoor graag je reactie 😉

Een sprankelend bedrijf opbouwen zonder hinder te hebben van de beren op de weg? Dat kan. Mijn nieuwste programma Sprankelend Ondernemen helpt ervaren kennisprofessionals stap voor stap een bedrijf op te bouwen waar ze binnen korte tijd een goede boterham uit kunnen verdienen en daarbij tijd over houden voor de waardevolle dingen in het leven. Een programma met intensieve persoonlijke begeleiding om de beren op de weg de baas te blijven en een snelle en enorme persoonlijke groei te garanderen. Klik hier voor meer informatie.