Er ontstaat iets…

Hoe gaat het in jouw hoofd? Hoe ga jij om met nieuwe ideeën die er in je hoofd ontstaan? Hoeveel van die gave plannen voer je werkelijk uit? Lukt het om ze naar een werkbaar resultaat om te zetten? Lukt het om orde in de chaos te houden en je creativiteit planmatig te transformeren naar iets prachtigs voor je klanten? Of gaan er jaarlijks mooie ideeën onafgemaakt in de prullenbak…

Bij mij ‘borrelt’ er altijd iets. Of, iets? Heel veel. Wel eens om gek van te worden, bijna. Vooral in de begintijd van mijn ondernemerschap voelde het alsof ik een potje in mijn hoofd had waar mijn ideeën ontstonden. Maar het was teveel! Naarstig probeerde ik het dekseltje op dat potje te houden, maar het klapperde enorm. Gaandeweg vond ik een manier om met dat klapperende dekseltje om te gaan, misschien helpt het jou ook.
Nu heb ik de belangrijkste hersenspinsels voor mijn werk omgezet naar een aanbod waarmee ik zelfstandig professionals help om te creëren wat zij ècht willen (en zo eigen klanten kunnen helpen). Mijn opborrelende ideeën mogen los tijdens de begeleiding van anderen. Ha, dat geeft rust. Voor zolang het duurt dan… want dat dekseltje blijft van tijd tot tijd klapperen 😉

 

Ideeën. En dan?

Misschien ben je bekend met de twee mindsets van Carol Dweck, de Amerikaanse hoogleraar psychologie die onderzoek verrichtte naar prestatie en succes. De mindset die je hebt, heeft een enorme invloed op wat je kunt bereiken.

Ze toont aan dat een statische mindset (fixed mindset) je weerhoudt van het proberen van nieuwe dingen. Met een statische mindset blijf je liever op bekend terrein. Dat helpt je dus niet bij het uitvoeren van nieuwe ideeën (al ben ik er ook van overtuigd dat je met deze mindset daadwerkelijk minder nieuwe ideeën hebt, gewoon omdat je ze onbewust liever niet eens toelaat).

Dan heb je veel meer aan een mindset gericht op groei (growth mindset). Deze mindset kenmerkt zich door een verlangen om te leren, waarbij je bereid bent ergens inspanning voor te leveren en je je niet laat houden door mogelijke fouten. Kijk, daarmee kom je ergens.

 

Oke, een growth mindset dus. Dus dat is de oplossing?

Nee. Met alleen de juiste mindset kom je er niet. En dat kan je als zelfstandig professional niet hebben. Je wilt toch dat de ideeën die je hebt, werkelijk ingezet zullen worden binnen je bedrijf, zodat je je geld verdient door het leukste werk te doen met de klanten die het meest bij je passen? Dan heb je meer nodig dan alleen een mindset gericht op groei.

 

Een idee zonder plan is als een zaadje zonder voedingsbodem.

Ik ken mensen met de meest geweldige ideeën. En er gebeurt niks. Er volgt geen actie. En geen resultaat. Als je wilt dat er iets van je ideeën komt, dan heb je een plan nodig. En geloof me, ik hou niet van vastigheid, dus eigenlijk ook niet van plannen. Toch geeft het me ongekend veel ruimte, als ik wel plan. Er komt veel meer van de grond komt als ik plan. En dat zal voor jou ook werken. Maak je idee concreet. Wat wil je, wanneer wil je dat en hoe ziet het eruit? Wanneer ga je er mee aan de slag, welke stappen neem je om je idee tot werkelijkheid te laten worden? Weet ook dat niet alles tegelijk kan. Neem de tijd die nodig is. Als je bewust plant, komt er voor alles ooit een tijd. Hoe dan ook: zet het ergens weg, zodat je idee niet voor niets is geweest. Want anders blijft het dekseltje klapperen. En dat maakt steeds meer herrie, ik kan het weten 😉

FOCUS focus focus
Het volgende hoeft niet gezegd te worden, hoop ik… Maar ik doe het toch, omdat het zó belangrijk is. Zonder actie werkt het niet. Volg het plan dat je hebt gemaakt op. Doe het. Focus, focus, focus en zorg dat het gaat werken.
Ga jij na het lezen van dit artikel iets in werking zetten? Ik zou het geweldig vinden als je je reactie geeft op deze pagina.