Hoe goed luister jij naar de stemmetjes in je hoofd?

Weet je wat ze bedoelen?

Het zijn net mensen, die stemmetjes.

Ze hebben hun eigen maniertjes en overtuigingen.

Het helpt je om er zo naar te kijken.

De ene persoon schreeuwt wat harder, een ander fluistert.

De ene persoon is risico-mijdend, een ander gelooft in trial and error.

De ene persoon vertrouw je op z’n woord, een ander neem je wat minder serieus.

Zo kan je ook met de stemmetjes in je hoofd omgaan.

Er zijn 3 stemsoorten: wie is wie en hoe herken je ze?

 

Tip 1: Luister naar het geluid en herken je reactie.

Wat hoor je precies? En welk effect heeft het op jou? Als je je daar in oefent, leer je jouw stemmetjes kennen.

– Er is er één die dingen roept in de trant van: “Wie denk je wel dat je bent?”. Het effect daarvan is dat je je rottig gaat voelen, dat je gaat ‘duiken’. Je gaat niet in actie.

– De volgende stem waarschuwt meer: “Pas maar op…” Het effect daarvan is dat je voorzichtiger wordt. Je gaat matigen in je actie.

– De ander heeft als boodschap: “Geloof in jezelf en in je ontwikkeling!” Als het je lukt deze stem voorrang te geven, ervaar je meer durf en zal je groeien. Je gaat rechtop staan en komt veel gemakkelijker in actie.

Tip 2: Herken het volume (en leer het beheersen).

LUID! Het geluid van de eerst beschreven stem is vaak luid. Dat komt doordat deze stem aangedreven wordt door angst en schaamte. De stem wil dit zó graag vermijden, dat grof geschut nodig is. Het doel heiligt de middelen: vlijmscherpe kritiek op je zwakste plek. Bam! Alles om ervoor te zorgen dat je uit actie blijft. Omdat het volume zo luid staat, heeft het de neiging de andere stemmen te verdoven. Verraderlijk!

ZACHT. De volgende stem is zacht. De interne drive van deze stem is veiligheid. Wees voorzichtig en behoedzaam. Ga niet overhaast te werk! Om deze stem te horen moet je heel goed luisteren. Qua inhoud kan het lijken op de bovenstaande stem, omdat ze beiden iets kunnen afraden. Probeer de drive te achterhalen, zodat jij kunt beslissen wat je er mee gaat doen.

VaRiaBeL. Deze stem geeft je de meeste kans op groei, hiermee krijg je het meest gedaan. De drive van deze stem is kracht en groei. Wil je het goed horen, dan zal je er op in moeten tunen. Dat is niet altijd gemakkelijk. Het levert je wel heel veel op! Zo lang de eerste stem luid is, aangemoedigd door het matigende karakter van de tweede stem, is het lastig op deze stem in te tunen. Weet je de tweede stem te koppelen aan de laatste stem, dan ligt de wereld aan je voeten: passiviteit slaat om in activiteit, onzekerheid in vertrouwen. 

Tip 3: Ken ze bij naam!

Alles wordt herkenbaarder als je de naam kent. Ik sprak in de voorgaande artikelen over je kritische-ik: de overkoepelende naam voor de stemsoorten. Je kritische-ik heeft als drijfveer liefde. Liefde voor jou, liefde voor jezelf. Dat hoor je terug via de drie stemsoorten. De drie stemsoorten hebben ook een naam. Het geeft in een woord aan wat ze doen. Dit zijn ze:

  • de kleinerende-ik. Luid en lelijk.

  • de overwegende-ik. Zacht en zorgzaam.

  • de motiverende-ik. Aanmoedigend en actiegericht.

Leer de drie stemsoorten herkennen en benoemen,

zodat je er steeds gemakkelijker mee om zult gaan 

en jij regie hebt over waar je naar luistert. 

Ik ben benieuwd, herken jij de verschillen? Welke stemsoort hoor je het meest en hoe ga jij er mee om? Laat het me weten onder dit blog of op Social Media 🙂

Wordt vervolgd…

Een volgende keer vertel ik meer over de wisselwerking tussen de stemsoorten, zodat je oprecht blij bent met je kritische-ik en je deze leert benutten als kompas naar jouw beste leven!