Het is nog niet niks hè, doen wat je hart je ingeeft. Je merkt het al bij de kleinste zaken. Een trommel met koekjes, met nog één extra lekkere. Niet iedereen neemt zonder slag of stoot dat allerlaatste allerlekkerste koekje. Je gunt het de ander. Of misschien neem je het toch zelf, bewust van het feit dat de ander dat koekje ook best wilde. Je houdt rekening met de ander, vanuit je hart en omdat je dat zo geleerd hebt. Jouw hart is getraind om niet alleen te focussen op jezelf. Niets menselijks is ons vreemd, dus egocentrisch denken doen we ook wel eens als dat beter uit komt. Maar in de basis heeft een gezond mens het hart op de goede plek en nemen we ‘de ander’ mee in onze beslissingen.

 

Dat hart maakt het zichzelf dus niet gemakkelijk 😉

 

Je hart volgen, je ambities waarmaken, je leven zo inrichten dat je volledig gelukkig kunt zijn. Het is dus een combinatie van wat je diep van binnen wilt, met waar je diep van binnen ook rekening mee wilt houden. Daarnaast heeft de mens universeel een grote behoefte aan veiligheid. Dat staat in de piramide van Maslov zelfs op de tweede plaats (boven de primaire biologische behoeften). En verandering betekent ook dat er aan je gevoel van veiligheid wordt geknaagd. Ook dat maakt het lastiger om ja te zeggen tegen het waarmaken van ambities.

 

Je hart volgen, je ambities waarmaken, houdt in dat je een keuze maakt. Een beslissing.

 

Wat maakt dat sommige kwesties zo moeilijk zijn, ook al gebruik je de methodes die je helpen om gemakkelijker te kiezenHier zijn 3 redenen:

1) Het gaat om iets belangrijks.

Ook als je ‘uitzoomt’: op grotere schaal doet je keuzekwestie er nog steeds toe. Het is niet iets triviaals als de keuze voor pizza of patat. Het raakt je, het is een ‘hart’-kwestie. Dit betekent dat je het er niet bij kunt laten, je ‘moet’ er iets mee. Het heeft dus gewicht en dat kan het zwaarder maken.

De plus-kant: voor mij is dit altijd een drive, als het zo belangrijk is stap ik makkelijker over drempels heen.

 

2) De gevolgen van je keuze op jouw leven zijn groot.

Dat doet iets met je basale behoefte aan veiligheid. Je weet niet hoe iets uit zal pakken, dus om er volmondig JA op te zeggen en de verandering ècht aan te gaan, is niet niks! Daarom is dit een van de redenen waarom het zo lastig kan zijn je hart te volgen.

De plus-kant: als je voor jezelf helder weet te maken wat je precies beoogt en daar een werkbaar en op jouw lijf geschreven plan voor weet te maken, dan kunnen de positieve gevolgen van je keuze de overhand nemen en als een ware succesfactor gaan werken.

 

3) Het gaat om een definitieve keuze.

Je denkt erover om je baan op te zeggen. Je moet verhuizen voor je plannen. Je spaargeld raakt op. Dat zijn op het eerste oog best wel definitieve zaken. Als je het aan je hart vraagt tenminste. En dat maakt het lastig om ergens volledig voor te gaan. Het idee dat je niet meer terug kunt. Maar heel eerlijk, hoe definitief is het eigenlijk echt? Je nier doneren of een kind krijgen. Da’s pas definitief. Er is in de praktijk echt heel veel terug te draaien. Als je jezelf de stap gunt om het aan te gaan tenminste.

De plus-kant: Ga uit van het idee dat er maar weinig echt definitief is. Je kunt altijd terug of door-ontwikkelen. Beleef dat niet als falen, maar als iets wat bij ontwikkelen hoort. Daarmee geef je jezelf ruimte om je ware hart te volgen.

 

“Niet de keuze zelf is het probleem,

maar hoe jij reageert op de gevolgen.”

Je kunt leren om op een andere manier naar je ambities en uitdagingen te kijken.

Ben je er echt klaar mee dat je wel ideeën en wensen hebt en dat je niet in actie komt? Of dat het vertrouwen ontbreekt om de nodige verandering aan te gaan? Als je wilt help ik je daar bij. Neem contact met me op, dan kijken we -vrijblijvend- wat jou uit deze impasse haalt en hoe jij effectief en vol vertrouwen in actie komt om jouw ambities vorm te geven!