“Daisy”, zei John, “ik ben niet meer in balans“. We spraken elkaar in een follow-up sessie. Ja, hij had meerdere drempels overwonnen. Hij had meer kennis verworven. Precies wat hij zocht. En toch, het voelde wankel. Hij voelde geen kalmte meer, eerder gejaagdheid. In vertrouwen achteroverleunen had plaats gemaakt voor hyper-alert vooroverzitten. 

Herkenbaar?

Een nieuwe rol kan je uit je evenwicht brengen, ook al ben je volwassen in je professionaliteit. Hierover spraken wij. Wat ik hem meegaf, lees je hier….

Volwassen in professionaliteit, jong in je nieuwe rol

Het is niet gek als het onwennig voelt als je een nieuwe rol bekleed. John is jong in zijn ondernemerschap. Maar het geldt natuurlijk niet alleen voor ondernemers, je kunt het ook ervaren als je een nieuwe functie krijgt met nieuwe verantwoordelijkheden, of denk eens aan jonge ouders. Begrijpelijk dus, die onwennigheid. Maar wat doe je daar nou aan? Want op dat wankele gevoel zit je niet te wachten!

John had jarenlang gewerkt met een overtuigd vertrouwen in zijn kunnen. Op ieder moment weten hoe te handelen. Schijnbaar onbewust, maar altijd achteraf uit te leggen. Methodisch bewust handelen, om het mooi te zeggen. Vanuit zijn drive om meer te kunnen betekenen en de zekerheid over zijn professionaliteit startte hij zijn eigen onderneming. Ineens had hij naast zijn rol als hulpverlener ook de rol van ondernemer. En daar ging ongemerkt de voor hem zo kenmerkende rust. Ai.

Accepteer

Wat helpt is te accepteren dat je die verschillende rollen bekleed. Accepteer dat jij als persoon zowel ervaren en lerend tegelijk kunt zijn. Gun het jezelf om in een rol te mogen groeien, wijzer te mogen worden. Dan zet je de poort open naar het (her)vinden van je balans.
In het gesprek met John bleek dat hij meer rollen heeft waarin er verschillend ‘gedrag’ van hem wordt vereist. Soms buiten zijn comfortzone. Vandaar het gevoel van onbalans!

Fictieve petten en echte geluksonderbroeken

Hoe pak je dat dan aan? Om het voor jezelf werkbaar te maken, bedenk je voor iedere situatie vanuit welk perspectief je kijkt. Wat is het doel dat je wilt bereiken en welke rol hoort daar bij? En dan zet je zet de pet op die daarbij past. En laat je het bijbehorende gedrag zien.
Die pet, die is natuurlijk fictief. Maar het staat je natuurlijk vrij om, als jij daar gemak van hebt, daadwerkelijk speciaal iets aan te trekken. Je opdracht-gesprek-jasje. Of je geluksonderbroek 😉 Als het jou maar helpt om verder te komen en de juiste rol aan te nemen.

Groei

En dan? Heb geduld. Blijf oefenen. Bewust handelen werkt. John deed dat ook toen hij begon als hulpverlener. Bewust gedrag wordt je steeds meer eigen. Opleiding en begeleiding versterkt je groei. En dan ben je ‘onbewust vaardig’. Hoef je er niet meer zo over na te denken en gaat het als vanzelf. Daar is je balans 🙂
John deed er verstandig aan om ook in zijn groei als ondernemer te investeren. Zodat hij steeds meer en meer in balans komt en als ondernemer ontzettend veel kan bijdragen vanuit zijn eigen kenmerkende rust. Wat heb jij te winnen?

En jij?

Waar loop jij tegenaan? Laat het me weten, dan kan ik er in een volgend artikel misschien op terug komen! Je reactie kan je bij dit blog plaatsen. En neem contact met me op als je wilt weten wat ik voor jou kan betekenen!